Autisme en wonen

Mensen met autisme doorlopen soms een hele zoektocht om een passende woonvorm te vinden. Autisme kan op verschillende manieren invloed hebben op je woonsituatie. 

Denk aan: 

  • Gevoeligheid voor prikkels, zoals geluid van de buren, een drukke buurt, sterke geuren, te veel licht in huis. 
  • Zelfstandigheid: moeite om het huishouden zelf te regelen, je huis te onderhouden, goed voor jezelf te zorgen. 
  • Communicatie: omgaan met bijvoorbeeld huisgenoten, buren, een verhuurder enzovoort. 

Dit heeft gevolgen voor de eisen die moet stellen aan je woning en de woonomgeving. Helemaal zelfstandig wonen is niet altijd haalbaar. 

Woonbegeleiding

Woonbegeleiding is hulp van een begeleider bij allerlei praktische zaken in en rond huis. Dat kan variĆ«ren van een paar uur praktische hulp per maand tot intensieve ondersteuning die 24 uur per dag beschikbaar is. 

Woningaanpassingen

Goede isolatie van ruimten in de woning helpt om geluiden van buitenaf te verminderen. Soms is hiervoor een vergoeding mogelijk vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt hiervoor terecht bij het Wmo-loket van je gemeente. 

Raadpleeg een specialist

Wil je je woning aanpassen? Het kan verstandig zijn om eerst een bouwbedrijf of architect te raadplegen die ervaring heeft met aangepast bouwen. Met de kanttekening dat veel specialisten op het gebied van woningaanpassingen gericht zijn op lichamelijke beperkingen en ouderen; het is daarom slim om goed door te vragen naar de ervaring met autisme. 

Een andere woning zoeken

Heb je zo veel overlast van geluiden dat je een andere woning wilt gaan zoeken? Als je een woning huurt, kun je bij de woningbouwvereniging om een urgentieverklaring vragen. Daarmee kom je sneller in aanmerking voor een nieuwe huurwoning. Je moet daarvoor aantonen dat je niet langer in je huis kunt blijven. Neem voor meer informatie contact op met je woningbouwvereniging.